Search
Close this search box.

10 manieren om stress te verminderen in minder dan 5 minuten

10 manieren om stress te verminderen in minder dan 5 minuten

Stress, we ervaren het allemaal weleens. Of je nou stress hebt om je werk, school, gezondheid, financiën of iets anders, langdurige stress kan verschillende gevolgen hebben voor je mentale en lichamelijke gezondheid. In deze blog geven we je 10 manieren om stress te verminderen die slechts 5 minuten (of minder) in beslag nemen!

Manier #1 – Maak een wandeling!

De eerste manier om stress te verminderen is het maken van een wandeling. Oké, vaak duurt dit iets langer dan 5 minuten, maar zelfs een klein ommetje tijdens bijvoorbeeld je lunchpauze kan al zorgen voor verminderde spanning in je lichaam. Een wandeling maken, zelfs een korte wandeling, kan je endorfine stimuleren, je humeur verbeteren en opgekropte energie vrijmaken.

Manier #2 – Lachen

Soms staat het huilen nader dan het lachen wanneer je veel stress ervaart, maar desondanks kan lachen stress verminderen. Het gaat hierbij dan wel om oprecht lachen, een oprechte, diepe lach vanuit je buik kan de lichaamsspanning verminderen en opgekropte energie vrijlaten. Een ander bijkomende voordeel van lachen om stress te verminderen is dat er ook nog eens hormonen die fijn aanvoelen vrijkomen in je hersenen! Maar ja, je hebt veel stress, hoe kun je dan lachen? Het is niet altijd gemakkelijk. Maar misschien heb je wel die ene video of foto die hele grappig herinneringen ophaalt. Deel het met die ene vriend of vriendin, het kan soms zorgen voor heel veel lol!

Manier #3 – Spanning en ontspanning van het hele lichaam

Dit is een oefening die je eigenlijk overal kunt doen. Of je nou achter je bureau zit, op de bank zit of even op bed ligt. Bij deze oefening om stress te verminderen ga je elke spier in je lichaam even een aantal seconden aanspannend (3 tot 5 seconden) en vervolgens weer loslaten. Dit kun je zo nodig een aantal keren herhalen. Ook kun je deze oefening bijvoorbeeld na een lange dag werken doen als je in de auto/openbaar vervoer naar huis stapt, of zodra je thuiskomt van je werk.

Manier #4 – Diep ademhalen

Breath…. Misschien is dit wel de makkelijkste manier van de 10 manieren om stress te verminderen in minder dan 5 minuten. Haal eens diep adem. Waar je ook bent, diep ademhalen kan de spanning in je spieren loslaten en je parasympathische zenuwstelsel helpen te kalmeren. Adem bijvoorbeeld een aantal keren diep in door de neus, en adem dan vervolgens langzaam uit door je mond. Herhaal dit een aantal keren, je zal merken wanneer je dit een aantal keren rustig en gefocust doet je je lichaam voelt ontspannen. Het voordeel van deze oefening is dat je hem overal kunt doen. Deze oefening is slechts één van de ademhalingsoefeningen die kunnen helpen bij het ontspannen van je lichaam. Het is dan ook niet voor niks dat ademhaling ook vaak centraal staat bij dingen als mediteren en mindfulness! Tegenwoordig vind je online verschillende ademhalingsoefeningen die jou ook kunnen helpen bij het ontspannen van je lichaam.

stress verminderen door muziek luisteren

Manier #5 – Luister muziek

Muziek kan je humeur onmiddellijk beïnvloeden. Muziek luisteren kan ervoor zorgen dat zowel je hartslag als je cortisolwaarden verlaagd worden. Dit zijn belangrijke aspecten voor het verminderen van stress. Je kunt experimenteren met verschillende soorten muziek voor ontspanning tijdens het rijden of voor het slapen gaan. Het wilt niet zeggen dat dit hele rustige, ontspannende muziek moet zijn. Maar experimenteer welke muziek bij jou past. De een ontspant door hele rustige muziek te luisteren, de andere ontspant weer door lekker door de woonkamer heen lost te gaan op meer uptempo muziek. Het belangrijkste is dat jij door middel van de muziek de spanningen van je dag los kunt laten.

Manier #6 – Zeg het hardop

Het klinkt misschien wat gek, maar soms kan het al helpen onze spanning te erkennen door het hardop te zeggen. “Ik voel veel spanning in mijn nek en schouders vandaag” of “ik voel mij erg gestrest als ik denk aan alles wat ik moet doen vandaag”. Het kan de spanning in onze fysiologie verminderen.

Manier #7 – Schrijf het op

Misschien voelt het voor jou wel onwennig om je stress hardop uit te spreken. Daarom is een andere manier van stress verminderen binnen 5 minuten het opschrijven van je stress. Haal je dagboek tevoorschijn, of maak notities in je telefoon: waar voel je lichamelijke spanning? En wat voor mentale stress merk je op? Twijfel niet te veel hoe je het op moet schrijven, maar laat de woorden vanzelf komen. Schrijf op wat er als eerste in je opkomt. Je zal versteld staan hoeveel je over jezelf kunt leren! Het voordeel van dingen opschrijven is dat je het later nog eens kunt lezen.

Manier #8 – Koop een fidget-speeltje!

Ik zie je al bijna denken, een fidget speeltje? Hoe gaat dat mij helpen stress te verminderen? En wat zijn dat dan? Eigenlijk kunnen het verschillende speeltjes zijn. Denk bijvoorbeeld aan squishy-ballen, die we niet voor niks vaak stressballen noemen, of een ander fidget speeltje. Het zijn handige hulpmiddelen om angst te verminderen of stress te verlichten. En het voordeel is, je neemt ze gemakkelijk mee. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld verschillende fidget cubes met verschillende stressverlagende “functionaliteiten”. De ene vind het fijn aan iets te kunnen draaien, de andere wilt weer klikken, ze hebben vaak verschillende mogelijkheden. En het handige is… je zet hem gewoon op je bureau, en kunt hem zo tevoorschijn pakken!

Manier #9 – Drink minder cafeïne

We hebben dit advies niet voor niks bewaard, want wij weten ook als geen ander dat dit advies voor veel van ons een lastige is! Onze geliefde cafeïne! Enorm veel mensen beginnen de dag met een heerlijke kop koffie, of studenten die nogal eens naar de energydrink pakken tussen de lessen door. We vertrouwen vaak op onze dosis cafeïne tijdens onze drukke schema’s. Echter verhoogt cafeïne ons cortisolniveau, en laat dit nou net een stresshormoon in je hersenen zijn. We gaan je niet vertellen niet meer dat lekkere bakje koffie te pakken in de ochtend, maar ervaar je veel stress? Dan is het aan te raden je cafeïnegebruik te verminderen, als is het maar een kleine beetje. Het kan de aanmaak van cortisol al snel verminderen.

Manier #10 – Schreeuw in een kussen

We eindigen onze 10 manieren van stress verminderen met één die soms heerlijk kan opluchten. We zien het vaak zat voorbij komen in films en stress, heerlijk schreeuwen in je kussen. Op momenten dat het allemaal teveel lijkt te worden, is schreeuwen in je kussen een geweldige manier om spanning in het lichaam te verminderen. Dus ben je thuis? Gan dan nu gelijk naar je slaapkamer, of pak dat ene kussentje van de bank je schreeuw je hart uit. Geloof het of niet, maar je even helemaal laten gaan kan wonderen verrichten.

Blog delen?