Search
Close this search box.

10 positieve affirmatie activiteiten om te proberen

Positieve affirmaties kunnen de hersenen trainen om veerkrachtiger te zijn onder stress. Met oefening kunnen positieve affirmaties je helpen in zowel je persoonlijke als professionele leven.

Als je geest vaker wel dan niet afdwaalt naar negatief of onbehulpzaam terrein, ben je niet de enige. Veel mensen hebben een innerlijke criticus wiens stem luid en duidelijk klinkt. Affirmatie activiteiten kunnen de kracht van positief denken in jouw voordeel laten werken.

Je emotionele toestand beïnvloedt hoe je denkt, en wat je denkt kan ook je emoties beïnvloeden. Alles, van een meningsverschil met een geliefde tot de huidige staat van de politiek, kan je in een negatieve mentale ruimte brengen. En voordat je het weet, kan die energie in je gedachten sijpelen.

Positieve affirmaties kunnen je zelfvertrouwen vergroten wanneer je je machteloos voelt, angst voor oordeel verminderen en je perspectief verbreden, wat je helpt in zowel je persoonlijke als professionele leven.
affirmaties implementeren in je dagelijks leven

Wat is positieve affirmatie?

Maar eerst even naar het begin, positieve affirmaties: wat is het ook alweer? Laten we eerst vooropstellen dat termen als positieve affirmatie, affirmaties en zelfbevestiging vaak door elkaar worden gebruikt. Echter bedoelen we met die termen veelal hetzelfde. In deze blog kunnen de termen dan ook door elkaar gebruikt worden.

Terug naar wat positieve affirmaties nu eigenlijk zijn. Je hersenen passen zich aan en veranderen op basis van je gedachten en ervaringen, een fenomeen dat bekendstaat als neuroplasticiteit. Zelfbevestiging is een vorm van positieve zelfpraat die positieve veranderingen in je denkpatronen teweegbrengt.

Het woord “affirm” betekent “een feitelijke vaststelling”. Zelfbevestigingen zijn feitelijke uitspraken over jezelf die je helpen je ‘waargenomen waarde en integriteit’ te behouden.

De affirmatie theorie gaat ervan uit dat ons zelfgevoel flexibel is. Wanneer je een bedreiging voor je eigenwaarde ervaart, kun je putten uit positieve affirmaties om jouw zelfintegriteit te behouden. Zelfbevestigingen zijn een herinnering aan je doelen, eigenwaarde en waarden die voor jou belangrijk zijn.

Voor veel mensen fungeren zelfbevestigingen ook als een buffer om stress te verminderen wanneer hun zelfgevoel in twijfel wordt getrokken.

Uit onderzoek is gebleken dat zelfbevestigingen de activiteit in het beloningscentrum van de hersenen verhogen. Positieve affirmaties kunnen ook leiden tot het vrijkomen van feel-good hormonen, net als bij lichaamsbeweging. Dezelfde studie vond bewijs dat de positieve gevolgen van affirmaties je kunnen motiveren om te handelen wanneer je dat anders niet zou doen.

10 manieren voor positieve affirmaties

10 manieren om positieve affirmatie in je leven te integreren

1. Maak een lijst met positieve affirmaties

Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, probeer dan een lijst met positieve affirmaties te maken die je mogelijk zou kunnen gebruiken. Verdeel dingen in categorieën, zoals sociaal, emotioneel, intellectueel en fysiek. Jouw fysieke lijst met affirmaties kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

  • Ik ben gezond en sterk.
  • Ik kan groeien en mezelf ontwikkelen. Ik ben nog tot zo veel meer in staat. Het beste komt nog.
  • Ik ga vooruit. Ik ben sterker dan mensen denken. Ik geloof dat er mooie dingen op mij wachten.
  • Ik voed mijn lichaam met gezonde voedingskeuzes.
  • Ik hou ervan hoe sterk mijn lichaam is.
  • Ik ben trots op wie ik ben.

2. Maak affirmatie posters

Overweeg een paar affirmatie posters te maken en deze op de belangrijkste plekken in je huis of kantoor te hangen om je te herinneren aan belangrijke zelfbevestigende zinnen.

Een poster in je voorraadkast waarop staat: “Ik kies voedsel dat me voedt en me een goed gevoel geeft”, kan je bijvoorbeeld herinneren aan de doelen die je jezelf hebt gesteld. Een poster op het werk zou iets kunnen zeggen als: “Ik ben waardevol voor mijn team.”

Deze posters kunnen in allerlei groottes en maten. Denk aan een kleine reminder in een fotolijstje op je bureau. Naast posters is tegenwoordig ook een letterbord een erg leuk accessoire dat zich hier goed voor leent. Met een letterbord kun je ook nog eens gemakkelijk af en toe afwisselen!

3. Zoek of creëer je favoriete affirmaties

Herinner je je die lijst met positieve affirmaties nog? Het kan zijn dat sommige affirmaties gewoon niet voor jou werken.

Het kan nuttig zijn om wat tijd te nemen om te werken aan het creëren van affirmaties die jou aanspreken. Probeer eens inspiratie op te doen online naar positieve affirmatie. Je online overal inspiratie opdoen, denk aan Pinterest, inspirerende Instagram accounts, maar ook simpelweg Googlen naar positieve affirmaties. Op deze manier kun je brainstormen en een lijst voor jezelf opstellen met affirmaties die voor jou werken. Het kan dan ook geen kwaad om te testen welke affirmaties voor jou werken, het kan goed zijn dat je er toch een aantal van je lijst wilt schrappen omdat ze niet goed voor je werken. Geen probleem, want er zijn vast diverse andere positieve affirmaties die wel voor jou werken!

4. Zeg je affirmaties hardop

Probeer je dag te beginnen door je affirmaties hardop uit te spreken. Door je gedachten te ordenen en hardop uit te spreken, train je je hersenen om nieuwe denkpatronen te vormen.

Het oefenen van affirmaties kan in het begin gek aanvoelen, maar als je eraan vasthoudt, zal je merken dat het natuurlijker gaat aanvoelen.

5. De “Ik ben . . .” oefening

Weet je niet zeker waar je moet beginnen? Deze eenvoudige oefening kan jou helpen dingen te identificeren die voor jou het belangrijkst zijn.

Maak de zin af “Ik ben . . .” met de eerste gedachten die in je opkomen. Probeer een andere variatie als ‘ik ben’-zinnen niet werken voor jou. “Vandaag zal ik . . .” werkt misschien beter om jouw doelen en motivaties te ontdekken.

6. Affirmaties met mindfulness-meditatie

Mindfulness-meditatie traint je om je gedachten in het huidige moment te houden en kan helpen stress te verminderen en je welzijn te verbeteren. Probeer een affirmatie toe te voegen aan je meditatiesessies.

Zeg bij elke uitademing een van je affirmaties tegen jezelf. Blijf diep ademhalen terwijl je de affirmatie keer op keer uitspreekt.

7. Memo-herinneringen

Sommige mensen veranderen hun affirmaties elke dag, week of maand. Sticky notes zijn een makkelijke manier om je affirmaties zichtbaar te houden. Overweeg om er een op je badkamerspiegel, op je bureau of bij de voordeur te hangen, zodat je er de hele dag naar kunt kijken.

8. Schrijf je affirmaties op

Een dagboek is een uitstekende plek om je affirmaties op te schrijven en erover na te denken. Misschien wil je opschrijven hoe de affirmaties je laten voelen of hoe ze je beïnvloeden. Deze copingstrategie stimuleert positief denken en kan helpen je gevoelens beter te begrijpen.

9. Je eigen affirmatie dag!

Trakteer jezelf eens op een speciale affirmatie dag. Deze dag staat helemaal in het teken van positieve affirmaties. Eigenlijk komen bovenstaande manieren/activiteiten van positieve affirmaties samen. Dingen die jij op je affirmatie dag kunt doen, zijn bijvoorbeeld:

  • Verspreid sticky notes door je huis met jouw favoriete affirmaties
  • Maak affirmatie posters
  • Zeg je affirmatie de hele dag hardop, dus niet alleen ‘s morgens wanneer je opstaat, of net voor het slapen gaan. Maar sta er gedurende de dag ook eens meerdere malen bij stil.

10. Songtekst affirmaties

We staan er misschien niet altijd bij stil als we naar muziek luisteren, maar misschien zitten in jouw favoriete nummers ook wel onderwerpen die zich perfect lenen voor positieve affirmaties. Een aantal goede nummers hiervoor zijn bijvoorbeeld:

  • “Born this way” van Lady Gaga
  • “Happy” van Pharrell Williams
  • “Confident” van Demi Lovato
  • “Girl on Fire” van Alicia Keys
  • “Perfect” van Pink
  • “Roar” van Katy Perry

Schieten bij jou na het zien van deze nummers al meer nummers te binnen? Maak desnoods je eigen Affirmatie playlist op Spotify! Probeer aandacht te besteden aan mogelijke positieve affirmaties wanneer je muziek streamt of naar de radio luistert.

Dus kort samengevat…

Stress overkomt zowat iedereen. Het oefenen van positieve affirmatie (of zelfbevestiging) kan werken als “oefening” voor je hersenen wanneer je negatieve of nutteloze gedachten hebt.

Deze 10 eenvoudige manieren kunnen je helpen om aan de slag te gaan met het gebruik van zelfbevestigingen om je balans te hervinden die voortkomen uit deze patronen onder stress.

Als je nog steeds merkt dat je je overweldigd voelt of moeite hebt met nutteloze gedachten, overweeg dan om contact op te nemen met een professional.

Blog delen?