Search
Close this search box.

5 manieren om om te gaan met gevoelens van niet goed genoeg zijn

Omgaan met gevoelens van “niet goed genoeg” zijn

Twijfel je weleens aan je eigenwaarde? Of het gevoel dat je ergens niet goed genoeg voor bent? Dan kan het helpen een na te gaan waarom je deze gevoelens van “niet goed genoeg” zijn hebt. Het achterhalen van deze redenen kan je helpen te ontdekken dat je juist méér dan genoeg bent. Iedereen voelt zich op een bepaald moment in zijn of haar leven weleens niet goed genoeg. Misschien heb je het gevoel dat je dat ene tentamen nooit gaat halen, of nooit een leuke partner vindt, of die promotie op je werk krijgt. Het is belangrijk deze negatieve gedachten van “niet goed genoeg zijn” uit te dagen. Als je te lang bij deze gedachten stilstaat, kun je er namelijk van overtuigd raken dat je echt niet goed genoeg bent. Op deze manier kan dit een negatieve invloed hebben op je zelfbeeld en je zelfvertrouwen.In deze blog behandelen we daarom 5 vragen die je jezelf kunt stellen als je je niet goed genoeg voelt. Daarnaast staan we ook stil bij de voordelen van je goed voelen over jezelf en wat de eerste mogelijke stappen voor jou kunnen zijn om je beter over jezelf te voelen!5 manieren om om te gaan met gevoelens van niet goed genoeg zijn

5 vragen die je jezelf kunt stellen als je je “niet goed genoeg” voelt

1. Wat voor bewijs heb ik dat ik niet goed genoeg ben?

Onze negatieve gedachten zijn vaak gebaseerd op gevoelens in plaats van feiten. Wanneer je de feiten onderzoekt zal je zien dat we vaak veel meer capabel zijn dan we zelf denken. Want stiekem zijn er heel veel dingen die al wel goed gaan. Een psychologisch fenomeen waardoor je aan je eigen prestatie gaat twijfelen is het “impostor syndroom”. Letterlijk vertaalt het bedriegerssyndroom. Het impostor syndroom houdt in dat mensen geloven dat hun succes te danken is aan geluk of andere factoren waar ze zelf geen invloed op hebben. Ze kennen succes niet toe aan hun eigen kunnen en vaardigheden. Herinner jezelf eraan dat je hard hebt gewerkt om te komen waar je nu bent in het leven.

2. Vergelijk ik mezelf oneerlijk met anderen?

Een gevoel van niet goed genoeg zijn kan ook komen omdat we onszelf vergelijken met anderen, terwijl zij zich in andere omstandigheden bevinden. Een ander ding is het vergelijken van je eigen zwakke punten met de sterke punten van een ander. Iedereen is uniek, en heeft dan ook een unieke reis in zijn leven. Vergelijk je niet met een ander, maar vergelijk jezelf eens met waar je een paar jaar geleden stond.

3. Wat zijn mijn sterke punten en prestaties?

Focussen op je sterke punten en prestaties kunnen ervoor zorgen dat je je zelfverzekerder en capabeler voelt. Neem eens de tijd om je prestaties en positieve eigenschappen op te sommen. Dit hoeven geen tastbare prestaties te zijn zoals het winnen van een beker, hoewel dat zeker wel kan. Je kunt ook positieve eigenschappen opnoemen die je bezit, zoals: altijd je best doen, klaarstaan voor anderen of lief zijn voor dieren.

4. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik niet perfect ben?

We leggen onszelf vaak de druk op om naar perfectie te streven. Dit kan niet alleen erg onrealistisch zijn, maar ook nutteloos. Het kan zelfs leiden tot een obsessieve angst voor imperfectie (atelofobie). Het kan daarom helpen om jezelf af te vragen wat het ‘worst case scenario’ is als je niet perfect bent. Waarschijnlijk zal je merken dat het helemaal niet zo erg is als je jezelf had voorgesteld. We kunnen zelfs leren van onze fouten en op deze manier groeien.

5. Wat kan ik doen om mijn gevoel te verbeteren?

Bedenk dingen die je kunt doen om je humeur te verbeteren en je gevoel van eigenwaarde te vergroten. Dingen die je zou kunnen overwegen om te proberen zijn:
  • Een pauze nemen
  • Goed voor jezelf zorgen
  • Praten met een vriend(in) of professional
  • Iets doen waar je blij van wordt

Welke voordelen heeft in jezelf geloven?

In jezelf geloven kan jouw kwaliteit van leven verbeteren. In jezelf geloven wordt dan ook vaak in verband gebracht met het hebben van meer veerkracht, een goede geestelijke gezondheid, betere vaardigheden omtrent besluitvorming en betere relaties. Deze 4 voordelen van in jezelf geloven zullen we nu verder toelichten.

In jezelf geloven leidt tot grotere veerkracht

Een studie onder 1.015 middelbare scholieren ontdekte dat zelfrespect een positieve voorspeller is van veerkracht (Liu, Jiang, & Yang; 2021). De auteurs van het onderzoek merken op dat veerkracht kan worden gezien als een persoonlijkheidskenmerk dat jou kan helpen bij het aanpassen aan negatieve stressfactoren. Als je in jezelf gelooft, heb je meer vertrouwen in je capaciteiten en je vermogen om uitdagingen te overwinnen. Dit kan helpen om te herstellen van tegenslagen en mislukkingen. Daarnaast stelt het je in staat om gemotiveerd te blijven en door te zetten in moeilijkere tijden.

In jezelf geloven verbetert je geestelijke gezondheid

In jezelf geloven kan helpen angst en stress te verminderen, je humeur te verbeteren en je algehele gevoel van welzijn te vergroten. Diverse onderzoeken tonen dan ook een verband aan tussen een laag zelfbeeld en verhoogde angst, depressie en zelfmoordgedachten.

In jezelf geloven zorgt voor betere besluitvorming

Als je op jezelf en je eigen capaciteiten vertrouwt, is de kans groter dat je beslissingen neemt die aansluiten bij je waarden en doelen. Dit vertrouwen kan je de moed geven om beslissingen te nemen die je anders misschien niet zo snel zou nemen. Je zult ook minder snel aan jezelf twijfelen of je laten leiden door de mening van anderen.

In jezelf geloven zorgt voor betere relaties met anderen

Als je in jezelf gelooft, heb je meer kans om gezonde relaties aan te gaan, minder snel op anderen te vertrouwen voor bevestiging en kun je je authentieke zelf zijn in relaties met anderen. Een analyse van 52 onderzoeken door de American Psychological Association (2019) waarbij meer dan 47.000 deelnemers betrokken waren, keek naar de verbanden tussen zelfrespect en sociale relaties in de loop van de tijd. De auteurs ontdekten niet alleen dat positieve sociale relaties, sociale steun en sociale acceptatie kunnen helpen bij het vormen van een positief gevoel van eigenwaarde bij mensen van alle leeftijden, maar ze vonden ook een significant effect in de omgekeerde richting.Met andere woorden, een goed gevoel over jezelf kan je relaties verbeteren!

Volgende stappen

Geloven dat je “goed genoeg” bent, is uiterst belangrijk voor je algehele welzijn. Het kan onder andere je geestelijke gezondheid, relaties en besluitvorming vaardigheden verbeteren.Als je één van die dagen hebt waarop je je “niet goed genoeg” voelt, neem dan de tijd om jezelf de vijf bovenstaande vragen te stellen. Herinner jezelf eraan dat je een uniek persoon bent die de wereld zoveel te bieden heeft. Je bent niet alleen.
Blog delen?