Search
Close this search box.

Een gezonde relatie met jezelf: Waarom is het belangrijk, en hoe ontwikkel je het?

Een gezonde relatie met jezelf: Waarom is het belangrijk, en hoe ontwikkel je het?

Termen als ‘zelfliefde’, ‘zelfzorg’, ‘zelfbewustzijn’ en ‘zelfacceptatie’ horen we steeds vaker voorbij komen. Het zijn termen die gaan om de relatie met jezelf. Maar waarom is dit nou eigenlijk zo belangrijk? En nog belangrijker, hoe kun je tot een punt komen waarop je van jezelf kunt zeggen dat je een gezonde relatie met jezelf hebt?De relatie met jezelf beïnvloed niet alleen je mentale en emotionele gezondheid, maar ook de banden die je ontwikkelt met andere mensen. Wanneer je een goede relatie hebt met jezelf, omarm je je sterke punten en zie je kansen. Je zorgt goed voor je mentale, fysieke en sociale gezondheid en waardeert jezelf om wie je bent en de dingen die je gedurende je leven al hebt meegemaakt. Dat zijn de dingen die jou hebben gevormd tot wie je nu bent.

Waarom is een gezonde relatie met jezelf belangrijk?

Eigenlijk benoemde we net al een aantal punten, maar we zullen nu eerst verder ingaan op deze vraag. Want waarom is het hebben van een gezonde relatie met jezelf nou zo belangrijk? We geven je een aantal redenen waarom je hier vandaag nog mee aan de slag zou kunne gaan.

Je mentale gezondheid verbetert

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat een positieve relatie met jezelf wordt gekoppeld aan een betere geestelijke gezondheid. Zo toonde een onderzoek onder studenten tussen de 15 en 21 aan dat een hoog zelfvertrouwen en een sterke geestelijke gezondheid hand in hand gaan. Een ander onderzoek onder studenten had vergelijkbare resultaten. Deelnemers die aangaven last te hebben van angst of depressieve gevoelens, of aangeven zich niet ‘in controle’ te voelen waren in staat hun geestelijke gezondheid te verbeteren door zich te focussen op het ontwikkelen van eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Betere relaties met anderen

Naast dat een goede relatie met jezelf je mentale gezondheid verbetert, heeft het ook invloed op hoe je met anderen omgaat. Ze zeggen niet voor niks vaak dat voor een goede relatie je eerst moet leren van jezelf te houden. Mensen die van zichzelf houden en goed voor zichzelf zorgen zullen ook eerder van vrienden en familie kunnen houden en goed voor hen zorgen.Het tonen van compassie voor jezelf zorgt ervoor dat je ook gemakkelijker compassie voor andere kunt tonen. Wanneer je weet wat je waard bent en hoe je behandelt wilt worden is de kans ook kleiner dat je lang blijft hangen in een ongezonde relatie. Dit kunnen zowel vriendschappelijke relaties zijn, als de relatie met je partner.

Je bent productiever

Jezelf aardig vinden en accepteren zoals je bent kan ook je productiviteit ten goede komen. Zo toonde onderzoek onder studenten aan dat hun prestaties beter waren wanneer zij een sterk zelfbeeld hadden. Positieve emoties kunnen je energie namelijk een boost geven, daarnaast kan jezelf goed kennen en vertrouwen in jezelf ervoor zorgen dat je effectieve manieren ontwikkelt om dingen voor elkaar te krijgen.

Je bent beter in problemen oplossen

’Ik kan dit niet’ is een zin die je vast wel eens vaker iemand hebt horen zeggen, of misschien zelf wel eens in de mond hebt genomen. Wanneer je jezelf niet vertrouwt of je sterke punten niet goed weet is de kans groter dat je in paniek raakt als er zich een probleem voordoet. Vertrouwen hebben in jezelf hebben en een goede relatie met jezelf hebben kunnen ervoor zorgen dat je het gevoel hebt obstakels aan te kunnen. Hierdoor kom je zelf met betere oplossingen dan wanneer je geen vertrouwen in je eigen hebt.

Hoe verbeter ik de relatie met mijzelf?

Nu je weet wat voor voordelen een goede relatie met jezelf kan hebben, wil je natuurlijk weten hoe je de relatie met jezelf dan kan verbeteren. We zullen een aantal manieren met je delen!

1. Probeer een gezond innerlijk dialoog te voeren

Nu hoor ik je al bijna denken, een gezond ‘innerlijk dialoog’, wat is dat dan? Onder het innerlijk dialoog verstaan we hoe je de hele dag met jezelf praat in je hoofd. Dat stemmetje in je hoofd of je iets wel of niet kan, wat je wel en niet fijn vindt, waar je behoefte aan hebt, etc… Een gezond en positief innerlijk dialoog zorgt voor meer zelfvertrouwen en helpt je ook nog eens om te gaan met angst en depressie. Daartegenover staat dat een ongezond innerlijk dialoog juist schaamgevoelens kan versterken of negatief denken kan aanwakkeren.Het is nog niet zo gemakkelijk je innerlijke dialoog zo om te draaien dat het de relatie met jezelf verbetert. We handelen vaak uit automatisme en zijn ons vaak niet eens bewust van dat stemmetje. Stap 1 is daarom ook bewuster hier bij stil te staan. Probeer eens stil te staan hoe jij vandaag tegen jezelf praat. Praat je jezelf moed in, of praat je jezelf juist naar beneden? Richt je je op dingen goed goed gaan, of juist op dingen die fout gaan?Probeer vervolgens eens te denken aan dingen waar je dankbaar voor bent. Door je te concentreren op dingen die goed gaan in je leven. We vragen je niet alle negatieve gedachten te weren, ook deze horen erbij. Wel kan het nuttig zijn eens stil te staan bij negatieve gedachten. Zijn er bijvoorbeeld bewijzen die jouw negatieve gedachten tegenspreken? Misschien dat je in andere situaties bepaalde dingen juist wel heel goed aanpakt en kun je die skills ook in andere situaties inzetten.

2. Tijd alleen doorbrengen kan helpen

Spendeer ook eens wat meer tijd met jezelf. Het is heel gezond om ook tijd alleen door te brengen in plaats van altijd maar de aanwezigheid van iemand te willen. Een moment voor jezelf kan helpen om ruimte te creëren voor zelfevaluatie en innerlijk werk. Denk eens na over wat jou jou maakt, wat vind je belangrijk in het leven, wat zou je graag nog willen bereiken, welke uitdagingen spelen er momenteel?Tijd voor jezelf kan er voor iedereen anders uitzien. Of je nou buiten een heerlijke wandeling gaan maken, een lekker warm bad neemt, muziek luistert, of wat extra tijd neemt om eens rustig je bakje koffie of kopje thee te drinken. Wat je doet maakt niet uit, zolang je maar echt even de tijd voor jezelf neemt.

3. Identificeer jouw sterktes en kansen.

Wanneer je je bewust bent van je sterke punten kan dit helpen je zelfvertrouwen te vergroten. Maar ook inzicht in kansen, ofwel je groeimogelijkheden zien, kan helpen om wat zachtaardiger voor jezelf te zijn. Probeer daarom een een lijst op te stellen met jouw sterke punten. Misschien vind je dit lastig om op papier te zetten, dat is geen probleem, je zou dan bijvoorbeeld familie of vrienden die vraag kunnen stellen. Naast dat familie en vrienden jou kunnen helpen met je sterke punten in kaart te brengen zijn er ook professionals die dit kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een life coach of een andere professional zoals een psycholoog of hulpverlener. Zij kunnen je niet alleen helpen met het identificeren van jouw sterke punten, maar ook hoe je aanvullende vaardigheden kunt ontwikkelen.

4. Probeer te voldoen aan jouw eigen behoeften

Van jezelf houden is belangrijk om een goede relatie met jezelf, maar ook met anderen te hebben. Goed voor jezelf zorgen is daarom belangrijk. Goed voor jezelf zorgen kan op allerlei manieren. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten, voldoende lichaamsverbetering, tijd doorbrengen met mensen die dichtbij je staan, ontspanningstechnieken zoals mindfulness en mediteren oefenen, professionele ondersteuning zoeken zoals bijvoorbeeld een coach. Verwen jezelf eens met dat ene ding wat je al lang op het oog hebt, of ga er even heerlijk tussenuit met je partner of dierbare. Er zijn tal van dingen die je kunt ondernemen om goed voor jezelf te zorgen en zo wat meer van jezelf te (gaan) houden.Wij hopen dat je in deze blog wat meer hebt geleerd over een gezonde relatie met jezelf. Een gezonde relatie met jezelf kan jou dus helpen om beter om te gaan met levensuitdagingen en psychische aandoeningen. Maar ook je sociale relaties en je arbeidsproductiviteit kan hierdoor verbeteren.Het voeren van een gezond innerlijk dialoog, tijd alleen doorbrengen, het identificeren van jouw sterktes en zwaktes en het voldoen aan jouw eigen behoeften kunnen helpen om de relatie met jezelf te verbeteren.
Blog delen?