Search
Close this search box.

Hoe te beginnen met meditatie? Tips & technieken voor beginners

Hoe te beginnen met mediteren?

Je wilt beginnen met mediteren, wat leuk! Waarschijnlijk heb je al wel het een en ander gelezen over mediteren en weet je al wat het inhoud. Maar we vertellen het graag nog even in het kort. Met meditatie train je je geest om in het huidige moment te zijn, in het hier en nu. Je observeert je gedachten en gevoelens op een kalme en vooral bewuste manier, en dat zonder oordeel. Mediteren kan je helpen je geest te kalmeren en je beter te concentreren door middel van aandachtstraining.

Als je wilt beginnen met mediteren heb je vast ook al gelezen dat mediteren verschillende voordelen heeft, zo kan het stress en angst verminderen, je slaap verbeteren, je emotionele stabiliteit verhogen, maar ook je gezondheid, relatie met anderen en concentratie verbeteren! Kortom, genoeg redenen om vandaag nog te beginnen mediteren. Maar hoe begin je nou met mediteren? In deze blog geven we je een aantal tips om te beginnen met mediteren, benoemen we 10 meditatietechnieken die misschien wel iets voor jou zijn, en staan we daarnaast nog even stil voor middelen die jou kunnen helpen bij het leren mediteren, zoals apps en boeken.

Mediteren voor beginners tips

We beginnen met een aantal tips die goed van pas kunnen komen wanneer je als beginner gaat mediteren:

  1. Kies een geschikte tijd een plaats: Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt en kies een tijdstip waarop je je volledig kunt concentreren.
  2. Kies een meditatietechniek die bij je past: Er zijn veel verschillende meditatietechnieken, een aantal van deze meditatietechnieken komen later in deze blog nog aan bod. Kijk daarom eens welke techniek voor jou goed voelt en bij je past.
  3. Neem een comfortabele zithouding aan: Bij mediteren denk je misschien al gelijk aan de houding waarbij je je benen over elkaar heen hebt en rechtop zit. Als dit voor jou een comfortabele houding is, dan is dit een goede houding om te beginnen met mediteren, maar lang niet voor iedereen is deze zithouding comfortabel. Kijk daarom welke houding voor jou comfortabel is.
  4. Richt je aandacht op je ademhaling: Focus je aandacht op je ademhaling en adem rustig in en uit door je neus. Wanneer je gedachten afdwalen, breng dan je aandacht terug naar je ademhaling.
  5. Wees geduldig: Beginnen met mediteren vergt vaak de nodige oefening. Wees daarom geduldig en vriendelijk tegen jezelf. Ze zeggen immers niet voor niks: oefening baart kunst! Dit geldt ook voor meditatie. Het is dan ook vaak aan te raden met korte sessies te beginnen. Je kan beginnen met sessies van 5-10 minuten en dit langzaam uitbreiden naar 20-30 minuten.
  6. Maak er een gewoonte van: Je zal meer voordelen van mediteren ervaren als het onderdeel wordt van je routine. Wanneer je gaat beginnen met mediteren is het daarom alvast handig te kijken wat voor jou een fijn moment is tijdens je dag om hiervoor tijd te maken.
  7. Gebruik hulpmiddelen: Tegenwoordig is er natuurlijk voor alles wel een hulpmiddel. Als je gaat beginnen met mediteren zou je kunnen kijken welke hulpmiddelen voor jou fijn zijn. Denk bijvoorbeeld aan begeleide meditaties en meditatie apps, maar ook een meditatiekussen kan helpen of een geur waar je ontspannen van wordt. Bijvoorbeeld wierook of een meditatie kaars (of geurkaars). Ook hier geldt weer: ervaar het zelf en kijk wat voor jou prettig is.

10 verschillende meditatietechnieken

Als beginner in meditatie weet je misschien niet waar je nu moet beginnen, er zijn namelijk veel verschillende meditatietechnieken die je kunt toepassen tijdens het mediteren. We zullen 10 verschillende meditatietechnieken toelichten.

  1. Concentratie-meditatie: Bij deze techniek richt je je aandacht op één object, bijvoorbeeld je ademhaling of een fysiek voorwerp. Wanneer je aandacht afdwaalt, breng je het rustig terug op je object. Deze techniek helpt bij het ontwikkelen van concentratie en focus.
  2. Mindfulness-meditatie: Deze vorm van meditatie richt zich op het huidige moment, zonder oordeel. Je observeert je gedachten, gevoelens en lichaamssensaties zonder erin mee te gaan. Dit kan helpen om stress te verminderen en innerlijke rust te creëren.
  3. Loving-kindness: Bij deze techniek richt je je aandacht op liefdevolle gevoelens en wensen voor jezelf en anderen. Het doel is om gevoelens van vriendelijkheid, mededogen en empathie te ontwikkelen.
  4. Body scan: Misschien kun je het uit de naam al afleiden, want bij Body Scan scan je je lichaam van top tot teen en breng je bewustzijn naar elk lichaamsdeel. Body Scan helpt je te ontspannen en het bewustzijn van je lichaam te vergroten.
  5. Visualisatie: Bij Visualisatie meditatie visualiseer je een positieve ervaring, persoon of omgeving om een gevoel van rust en kalmte te creëren.
  6. Walking meditatie: Bij Walking Meditatie loop je langzaam en bewust en richt je je aandacht op elke stap die je zet. Dit kan helpen om bewustzijn en aanwezigheid te vergroten.
  7. Chakra: Bij Chakra meditatie richt je je aandacht op specifieke energiecentra in het lichaam (chakra’s) en visualiseer je de energie die door elk van deze centra stroomt. Met Chakra meditatie kun je energieblokkades verminderen en een gevoel van balans creëren.
  8. Transcendente meditatie: Dit is een vorm van meditatie waarbij je een mantra (woord of zin) herhaalt om de geest te kalmeren en tot rust te brengen. Met deze manier van mediteren kan je een diepere staat van bewustzijn bereiken.
  9. Vipassana meditatie: Hierbij richt je je aandacht op de ademhaling en observeer je de gedachten en gevoelens die opkomen. Het doel van Vipassana meditatie is om een beter inzicht in de werking van de geest te krijgen.
  10. Zen-meditatie: Dit is een vorm van meditatie waarbij je je aandacht richt op de ademhaling en je geest leegmaakt van gedachten. Dit kan zorgen voor een staat van bewustzijn en kalmte.

Beginnen met mediteren via een app

Met alle verschillende technieken is het misschien lastig te bepalen welke techniek voor jou als beginner in het mediteren je het best kunt kiezen. Daarom zijn er tegenwoordig verschillende hulpmiddelen, één van deze populaire hulpmiddelen zijn de verschillende meditatie apps. Tegenwoordig zijn er diverse apps die jou als beginner helpen met mediteren. Naast apps vind je online ook diverse video’s en podcasts hierover. In deze blog zullen we echter een aantal van de meest populaire (wereldwijde) apps bespreken. Een aantal van deze apps heb je een abonnement nodig om gebruik te kunnen maken van alles content.

Headspace – Een breed scala aan meditatie-oefeningen en cursussen, inclusief begeleide meditaties voor stressreductie, slaap & meer.

Calm – Begeleide meditaties, ontspanningsoefeningen en slaapverhalen om te helpen ontspannen en beter te slapen.

Insight Timer – Duizenden gratis meditatie-oefeningen van verschillende meditatie-instructeurs en tradities.

10% Happier – Begeleide meditaties, cursussen en interviews met meditatieleraren om te helpen bij stress en angst.

Simple Habit – Korte begeleide meditaties van 5 tot 20 minuten voor verschillende situaties, zoals pendelen, werkstress en meer.

Smiling Mind – Meditatie-oefeningen voor alle leeftijden, inclusief specifieke programma’s voor kinderen en tieners.

Buddhify – Meditatie-oefeningen voor verschillende situaties, zoals reizen, werken en sporten.

Mediteren voor beginners boeken

Naast Apps, podcasts en video’s zijn er natuurlijk ook diverse boeken over meditatie die je als beginner op weg kunnen helpen.Deze boeken over mediteren zou je kunnen overwegen om aan te schaffen:

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog wat handvatten gekregen om te beginnen met mediteren. Het belangrijkste is om de stap te zetten en te beginnen. Dan kan het oefenen gaan beginnen! Mediteren is en blijft een vaardigheid die oefening nodig heeft om het te kunnen ontwikkelen, geef jezelf daarom ook die tijd. Wie weet kun jij door te mediteren meer rust, kalmte en helderheid in je leven brengen.

Blog delen?