Search
Close this search box.

Mindful eten: Wat is het en waarom je er vandaag nog mee kunt beginnen!

Wat is mindful eten?

Mindful eten is het bewust en aandachtig beleven van het eten. Het gaat om het bewust waarnemen van de smaken, geuren, kleuren en texturen van het eten en de ervaring daarvan, in plaats van op de achtergrond te eten terwijl je bijvoorbeeld televisie kijkt of aan iets anders denkt. Kortom, mindful eten is een manier om bewust aandacht te geven aan het eetproces, waardoor je niet alleen meer kunt genieten van het eten, maar ook veel fysieke en mentale voordelen kunt ervaren.

Waarom mindful eten?

Er zijn verschillenden redenen om vandaag nog te beginnen met mindful eten. Bewust en aandachtig eten kan namelijk verschillende voordelen hebben. Enkele van deze voordelen van mindful eten zijn:

  1. Verbeterde concentratie: door bewust te eten wordt de aandacht gericht op het eten en wordt de kans op afleiding verminderd.
  2. Betere eetervaring: door bewust waar te nemen van de smaken, geuren en texturen van het eten, wordt het eetproces intenser en plezieriger.
  3. Gewichtsbeheersing: door langzaam en bewust te eten, kan het lichaam beter signalen geven wanneer het vol is, waardoor overmatig eten kan worden vermeden.
  4. Verminderde stress: mindful eten kan helpen om te ontspannen en stress te verminderen, omdat het de aandacht afleidt van stressvolle gedachten.
  5. Verbeterde spijsvertering: door bewust te kauwen, wordt het spijsverteringsproces gestimuleerd en wordt het lichaam beter in staat om de voedingsstoffen uit het eten te halen.

Hoe leer ik mindful eten?

Nu vraag je je misschien af, hoe kan ik dan beginnen met mindful eten? Er zijn verschillende manieren om mindful eten te leren. Een aantal van deze mogelijkheden zijn:

  1. Oefeningen: je kunt verschillende oefeningen doen om bewuster te worden van het eten, zoals het waarnemen van de kleuren, geuren en smaken van elke hap, of het nemen van de tijd om bewust te kauwen.
  2. Meditatie: meditatie kan helpen om de aandacht beter te richten op het moment, wat nuttig is bij het beoefenen van mindful eten.
  3. Cursussen: er zijn veel cursussen en workshops beschikbaar voor mindful eten, zowel online als in persoon. Deze kunnen meer inzicht geven in de achtergrond en praktische toepassing van mindful eten.
  4. Dagelijkse praktijk: door mindful eten te integreren in je dagelijks leven, kun je de vaardigheid steeds verder ontwikkelen en bewuster leren eten.
  5. Bewuste keuzes: probeer bewuste keuzes te maken bij het uitzoeken en kopen van voedsel, en neem de tijd om het eten voor te bereiden en te waarderen.

Mindful eten oefening

We zullen alvast één oefening met je delen zodat je eens kunt ervaren hoe het is. Hieronder vind je in 5 stappen deze oefening voor mindful eten. Door deze stappen te volgen, kun je stap voor stap mindful eten leren en de voordelen ervaren van een bewuste manier van eten.

Om mindful te leren eten kun je de volgende oefeningen doen:

  1. Neem de tijd om te zitten en te concentreren op het eten.
  2. Proef elke hap bewust, waarnemend hoe het smaakt, ruikt en aanvoelt.
  3. Voer geen afleidende activiteiten uit tijdens het eten.
  4. Eet langzaam en vermijd snel te eten.
  5. Bedank jezelf voor het eten en waardeer het proces van groei en verzorging van het voedsel.

Is mindful eten moeilijk?

Het kan in het begin een uitdaging zijn om mindful eten te beoefenen, vooral als je gewend bent om snel of automatisch te eten. Maar net als elke nieuwe vaardigheid, kan het met de tijd makkelijker worden en een natuurlijk onderdeel van je dagelijks leven worden.
Het is belangrijk om te realiseren dat mindful eten geen snel proces is, en dat het tijd kost om bewustzijn en bewuste gewoonten te ontwikkelen. Maar door geduld te hebben en door te blijven oefenen, kun je uiteindelijk de voordelen ervaren van een bewuster eetpatroon.
Het is belangrijk om vriendelijk voor jezelf te zijn en je eigen tempo te volgen. Als je terugvalt in oude gewoonten, probeer dan niet te hard voor jezelf te zijn en blijf gewoon oefenen. Uiteindelijk zal het makkelijker worden en zul je de verbeteringen merken.

Cursus mindful eten

Merk je dat je het erg lastig vindt om mindful te eten? En zou je graag ondersteuning willen bij het ontwikkelen van deze vaardigheid? Dan zijn er tegenwoordig ook verschillende cursussen en workshop mindful eten beschikbaar. Veel yoga- en meditatiecentra bieden dit aan en het is ook mogelijk om online cursussen te volgen. Tijdens deze (online) cursussen kom je meer te weten over de achtergrond van mindfulness en mindful eten en leer je de praktische toepassing van mindful eten.

Blog delen?