Search
Close this search box.

Voordelen van mediteren

Voordelen van mediteren

Wil je gaan beginnen met mediteren en ben je benieuwd wat nou eigenlijk de voordelen van mediteren zijn? Lees dan snel verder. In deze blog kijken we namelijk naar het nut van mediteren en welke voordelen je hiervan kan ervaren!

Wat zijn de voordelen van mediteren?

Mediteren kun je zien als een vorm van voor jezelf zorgen op een manier die misschien niet gelijk zo voor de hand liggend lijkt. Mediteren heeft dan ook verschillende voordelen door ook de de wetenschap worden ondersteund. Voor veel mensen is een reden met te beginnen met mediteren bijvoorbeeld het verminderen van angst, stress beheersen en gemoedsrust ontwikkelen. Maar wist je dat er ook diverse wetenschappelijke onderzoeken zijn gedaan naar mindfulness-meditatie! Zo kan het namelijk een positief effect hebben op de mentale, lichamelijke én emotionele gezondheid! We zullen in deze blog kort een aantal van deze positieve effecten die het jou kan opleveren toelichten.

Meditatie en je mentale gezondheid

Als je al weleens vaker hebt gelezen over mediteren, of je ervaring hebt met mediteren dan ben je misschien al wel bekend met een aantal voordelen van meditatie op de geestelijke gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan: meer bewustzijn, mededogen, een gevoel van kalmte, heldere gedachten en een verbeterde focus.

Maar dit is nog niet alles. Zo zien we in een Amerikaans onderzoek van de John Hopkins University dat meditatie programma’s kunnen helpen bij het verlichten van psychologische symptomen van een depressie, angst en pijn gerelateerd aan stress. Wanneer je regelmatig een paar minuten – zelfs een minuut- van je tijd opzij zet om alle los te laden, te ademen en op te laden, dit een grote bijdrage kan leveren aan het verbeteren van je gezondheid.

Lichamelijke voordelen van meditatie

Om je een beter beeld te geven welke voordelen meditatie heeft op het gebied van je fysieke gezondheid is het belangrijk dat je eerst begrijpt hoe chronische stress schade aan je lichaam kan aanrichten. Daarom zullen we dit eerst kort toelichten.

Stress stimuleert het sympathische zenuwstelsel, waardoor er een golf van natuurlijk stresshormonen (bijv epinefrine en cortisol) in de bloedbaan komt, wat op zijn beurt weer een negatief effect kan hebben op je lichaam. Te veel epinefrine, ook wel adrenaline genoemd, kan bijvoorbeeld het risico vergroten op een hartaanval en beroerte, te veel cortisol kan op zijn beurt weer zorgen voor een verhoogde bloedsuikerspiegel, bloedvaten vernauwen en het immuunsysteem onderdrukken. Wanneer je regelmatig wordt blootgesteld aan hoge pieken van stresshormonen kan dit leiden tot een verhoogde hartslag, bloeddruk en cholesterolwaarden. Hierdoor kan je immuunsysteem, je energieniveau én je slaap worden verstoord!

Teveel stress willen we dus voorkomen! We willen juist dat het lichaam ontspannen. Wanneer je lichaam ontspannen is wordt namelijk het parasympathische zenuwstelsel gestimuleerd, waardoor je lichaam stop met het vrijgeven een stresshormonen. Meditatie of andere technieken kunnen je helpen je lichaam te ontspannen. Veel mensen die regelmatig mediteren, hebben geleerd hun lichaam te conditioneren om op verzoek te ontspannen en kunnen effectiever omgaan met stress.

Waarom is stressvermindering zo belangrijk? Wanneer je minder stress ervaart zal je bloeddruk, hartslag en zuurstof verbruik verlaagd worden. Dit zorgt ervoor dat jij je energieker zal voelen, je immuniteit verbetert en de kwaliteit van slapen ook verbeterd wordt. Bovendien is stressvermindering de sleutel voor het verminderen van de fysieke symptomen van veel gezondheidsproblemen.

Emotionele voordelen van meditatie

Als er ergens in het lichaam indrukwekkende prestatie kunnen worden behaald met meditatie, dan is het wel in onze hersenen! Want niet alleen kan meditatie ertoe leiden dat we beter in staat zijn om met negatieve emoties om te gaan, en leren we dat verhoogde emoties ook weer weg gaan. Er gebeurt nog veel meer met meditatie. Want wist je dat regelmatig mediteren zelfs onze hersenen fysiek kunnen veranderen! Hierdoor kunnen ze als het ware opnieuw worden aangesloten op meer positieve gedachten en emoties.

We horen je al bijna denken, hoe werkt dit dan? We zullen proberen het niet al te biologisch en theoretisch te maken.

Meditatie kan negatieve neurologische verbindingen met de mediale prefrontale cortex – ook wel het ‘ik-centrum’ van de hersenen genoemd – verminderen en eigenschappen zoals angst, stress en angst dempen. Als alternatief bouwt het ook nieuwe positieve neurologische verbindingen op met de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het bevorderen van eigenschappen zoals focus en besluitvorming.

Bovendien toont onderzoek aan dat grijze stof – het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emotionele regulatie, planning en probleemoplossing – evenals de corticale dikte, die verantwoordelijk is voor leren en geheugen, beide toenemen met regelmatige meditatie beoefening. Als alternatief reageert de amygdala, die reguleert hoe we stress, angst en angst voelen, op meditatie door te krimpen.

Blog delen?