Search
Close this search box.

Winterdipje?: Waarom je somberder bent, en wat je eraan kunt doen

Een sombere stemming in de winter is niet ongebruikelijk. In deze blog vertellen we je hoe dit komt, en hoe je de koudere maanden toch goed door kunt komen.

Waarom we ons somberder voelen tijdens de wintermaanden

De temperaturen dalen weer, en zo ook vaak je energie- en motivatie. Zodra de zomermaanden voorbij zijn staan de koudere herfst- en wintermaanden weer vooraan in de rij. We horen vaak dat mensen zich gedurende de koudere maanden somberder voelen vergeleken met de zomermaanden. Deze zogenoemde ‘winterdip’ is helemaal niet gek. Vergeleken met de warmere maanden breng je tijdens de koude maanden waarschijnlijk een stuk minder tijd buiten door, wordt je minder blootgesteld aan zonlicht en is hierdoor je productie van vitamine D een stuk lager. Een lagere productie van vitamine D wordt weer in verband gebracht met een hoger risico op stemmingswisselingen en andere mentale gezondheidsproblemen. Daarnaast is er ook een kans dat je fysiek minder actief bent, wat weer een impact kan hebben om je geestelijke gezondheid. Daar komt ook nog bij dat je misschien door het slechte weer vaak minder geneigd bent om plannen te maken met vrienden. Daar waar dat heerlijk terras in de zomer heel aantrekkelijk klinkt, is het voor veel mensen toch minder aantrekkelijk om met koud weer op pad te gaan. In de winter zien we dan dus ook dat je vaak minder sociale momenten hebt dan in de lente en zomer. Tel daar dan nog het feit bij dat het eerder donker wordt, en je hebt genoeg redenen om je somberder te voelen tijdens de koude maanden.

Dit klinkt misschien niet heel rooskleurig, maar er zijn gelukkig ook zat dingen die je kunt ondernemen om je winterdipje door te komen! Allereerst is het belangrijk dat het in deze blog gaat over een winterdip en niet een winterdepressie. We leggen kort het verschil tussen beiden uit.

Winterdip of winterdepressie?

Veel mensen zijn geneigd te zeggen dat ze last hebben van een ‘winterdepressie’, maar er zit een verschil tussen een winterdipje (of winterblues) hebben en een winterdepressie. De ernst van de depressieve klachten zijn hierbij van belang. Wanneer je last hebt van een winterdipje of winterblues dan voelt het leven net allemaal wat minder rooskleurig dan in de lente en zomer. Dit kun je merken aan een verlaagt energieniveau of weinig motivatie om je tot dingen te zetten. Maar ondanks je lagere energie- en/of motivatieniveau functioneer je wel nog gewoon.

Wanneer je last hebt van een winterdepressie ervaar je in zulke maten klachten dat je het dagelijks functioneren in de weg zit. Dit kan een grote impact hebben op dagelijkse activiteiten. Om te spreken van een winterdepressie heb je last van het volgende:

  • Je hebt ten minste 2 weken lang bijna dagelijks last van 5 of meer verschijnselen van een depressie;
  • deze klachten beginnen in het najaar of in de winter en gaan vanzelf weer over wanneer het voorjaar begint;
  • deze klachten komen ten minste 2 jaar achter elkaar terug in deze periode (najaar of winter).

Denk je dat jij last hebt van een winterdepressie? Neem dan altijd contact op met een professional om te kijken wat hij of zij voor je kan doen. Tegenwoordig zijn er verschillende behandelingen die jou kunnen helpen hiermee om te gaan. Veel van deze behandelingen komen overeen met behandelingen voor een depressie, daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van lichttherapie.

Zo kom jij je winterdip door!

Ben jij op zoek naar tips om je winterdip door te komen? Lees dan vlug verder. Want we geven je nu een aantal tips die jou kunnen helpen om de koudere maanden door te komen!

Creëer thuis een (korte) workout routine

Tijdens de koudere maanden komen we vaak minder buiten en bewegen we ook minder. Deze tip zorgt ervoor dat je dagelijks toch in beweging komt. Deze tip hoeft jou nog geen 15 minuten per dag te kosten! We zien in onderzoeken dat wanneer je op de meeste dagen actief beweegt zodat je hartslag minimaal 10 minuten wordt verhoogd dit al stemmingsverbeterende effecten kan hebben. Wat je ook doet qua oefening, zolang het je hartslag verhoogt en je lichaam kunt laten werken (en zweten) kan het al effect hebben. Of je nu lekker gaat dansen en rondspringen op je favoriete muziek, op YouTube een workout opzoekt, je woning intensief gaat schoonmaken of een hometrainer tot je beschikking hebt, alles kan!

Investeer in een wake-up light

Bij een winterdepressie wordt er vaak gebruik gemaakt van lichttherapie. Maar ook bij een winterdip kan licht een rol spelen in het verlichten van je klachten. Een wake-up light kan hierbij helpen. Lange perioden van duisternis en een gebrek aan blootstelling aan de zon zorgen ervoor dat je slaap-waakritme wordt weggegooid, een wake-up light kan jou helpen dit ritme weer terug op te pakken.Dit komt namelijk omdat het een wake-up light impact heeft op twee hormonen die een hoofdrol spelen bij wakker of slaperig worden, namelijk cortisol en melatonine. Het licht van een wake-up light zorgt ervoor dat je lichaam meer cortisol aanmaakt, ook wel het activiteitshormoon genoemd. Daarnaast word je sneller wakker omdat je lichaam door deze manier van wakker worden sneller afkoelt. Naast meer cortisol heeft de toenemende hoeveelheid melatonine weer invloed op het beheersen van je slaap-waakcyclus.Bij een wake-up light wordt je wakker gemaakt door middel van licht. Het licht wordt namelijk langzaamaan feller, hierdoor wordt je langzaam wakker. Dit in tegenstelling tot wanneer je abrupt wakker wordt gemaakt door je piepende wekker.

Maak je kledingkast winterklaar

Een van de redenen wat we ons in de koude maanden minder goed voelen is omdat we minder buiten komen. Het is vaak koud en soms ook nat waardoor we liever binnen blijven. Om toch comfortabel naar buiten te kunnen is fijne en warme kleding belangrijk. Dus trakteer je op de ene toffe warme winterjas, of dat heerlijke vest en zoek de buitenlucht op. Hoe meer je buiten komt, hoe beter je je winterdip kunt bestrijden. Doordat de zonnestralen in de winter minder krachtig zijn en je meer bedekt bent, kost het namelijk veel meer tijd om je vitamine D productie op gang te brengen. Alle beetjes buitenlucht helpen! Dus zorg ervoor dat je comfortabel naar buiten kunt ondanks de koudere temperaturen.

Maak plannen!

Juist in de wintermaanden heb je je sociale activiteiten extra nodig, terwijl we juist geneigd zijn minder plannen te maken. Voor veel oudere mensen neemt het sociale isolement tijdens de wintermaanden dan ook aanzienlijk toe. Probeer bijvoorbeeld om in ieder geval één keer per week met iemand af te spreken om eens lekker bij te kletsen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook andere middelen om toch je sociale contacten te onderhouden. Je zou voor extra sociaal contact ook eens kunnen videobellen.

Maak je huis wat groener

En dan hebben het het niet over groener als in duurzamer, maar als in echt groener! Meer planten! In de herfst valt al het blad van de bomen, we zien in de winter een stuk minder groen dan in het voorjaar en de zomer. Maar gelukkig kunnen we wel wat groen in huis halen door wat nieuwe planten te halen!Wist je bijvoorbeeld dat in onderzoeken is aangetoond dat planten ons helpen om te ontspannen, stress te verminderen, genezing te bevorderen, onze stemming te verbeteren en ook ons immuunsysteem een extra boost te geven! Dus op naar het tuincentrum, en haal wat extra groen in huis.

Heb jij wat aan deze tips?

Dit zijn slechts enkele tips die jou kunnen helpen je winterdip door te komen. Het zijn echter geen wondermiddelen, maar kunnen wel onze stemming en geestelijke gezondheid verzachten. Niet alle tips zullen voor iedereen even goed werken, maar test vooral waar jij je prettig bij voelt.

Heb je het idee dat jouw somberheid je dagelijks functioneren in de weg zit? Neem dan contact op met een professional, bijvoorbeeld je huisarts of maatschappelijk werker, om te kijken welke ondersteuning en begeleiding bij jou past.

Blog delen?