Search
Close this search box.

Hulp vragen?

Hulp vragen bij een psychologisch vraagstuk

Heb je een psychologisch probleem of vraagstuk en wil je graag hulp? Dan zijn er verschillende manieren om hulp te vragen. Hulp vragen klinkt zo simpel, maar dat is het zeker niet. Er is heel wat moed nodig om deze stap te zetten en om hulp te vragen. Wees daarom trots op jezelf dat je bereid bent deze stap te zetten!

Wie kan ik om hulp vragen?

Er zijn verschillende mensen en instanties/professionals die je om hulp kunt vragen. Je kunt voor jezelf een lijst maken van mensen die je overweegt om hulp aan te vragen. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen die dichtbij je staan zoals ouders, voogd, broers en zussen, vrienden, partners, leraren, familie. Het kan ook zijn dat je het je fijner lijkt om hulp te vragen aan iemand die verder van je afstaat, denk hierbij aan een hulplijn of professionals zoals therapeuten, coaches en counselors.

Hoe kan ik om hulp vragen?

Al je voor jezelf hebt bepaald aan wie je hulp zou willen vragen is de volgende stap het daadwerkelijk vragen van hulp. Het kan soms nog best moeilijk zijn voor jezelf te formuleren hoe je dit dan het best kan doen. Daarom hebben wij een aantal zinnen voor je op een rijtje gezet die jou mogelijk kunnen helpen bij het vragen om hulp.

  • Ik ga door een moeilijke tijd en ik heb het gevoel dat je iemand bent die ik kan vertrouwen. Ben je vrij om te praten [vul eventueel dag en tijd in]?
  • Ik worstel met mijn geestelijke gezondheid en alle manieren om ermee om te gaan die ik ken werken niet. Kun je me helpen uitzoeken wat ik nu moet doen?
  • Ik ga door een stressvolle tijd. Kun je op [data of dagen] bij me inchecken om er zeker van te zijn dat alles in orde is?
  • Ik vind het moeilijk om voor mezelf te zorgen. Ik heb extra ondersteuning nodig rond [taak invoegen]. Kun je me helpen?
  • Ik voel me tegenwoordig niet mezelf. Ik wil wat strategieën leren zodat ik me beter kan gaan voelen. Kunt u mij daarbij helpen?
  • Ik heb een zware dag of nacht, maar ik ben niet klaar om erover te praten. Kun je me helpen af ​​te leiden door [activiteit invoegen]?
  • Ik wil nu niet alleen zijn. Kun je met me aan de telefoon blijven of langskomen tot ik gekalmeerd ben?
  • Ik voel me [depressief, angstig, suïcidaal, enz.]. Ik weet niet zeker wat ik moet vragen, maar ik heb wat hulp nodig om te beslissen wat ik nu moet doen.

Andere bronnen voor hulp vragen

Naast mensen die dicht bij je staan zijn er ook diverse andere mogelijkheden om hulp te vragen. Je kunt bijvoorbeeld: online psychische hulp vragen of hulp vragen aan een huisarts, bedrijfsarts of maatschappelijk werker. Een huisarts of bedrijfsarts kan jou eventueel doorverwijzen naar een basis GGZ of gespecialiseerde GGZ.

Online psychische hulp vragen

Tegenwoordig zijn er diverse organisaties online actief om psychische hulp te bieden. Veelal kun je vragen stellen aan hulpverleners, je hart luchten bij vrijwilligers of praten met mensen die hetzelfde als jij hebben meegemaakt. We hebben voor jou een overzicht met hulplijnen gemaakt die je kunt inschakelen bij psychische problemen. Het voordeel van een hulplijn is dat je gratis met een hulpverlener kan praten, en je dit vaak ook nog eens anoniem kunt doen.

Huisarts inschakelen voor psychische hulp

Kom je er zelf niet aan uit, of wil je graag weten wat er aan de hand is? Dan kan het verstandig zijn de stap te zetten om met een huisarts contact op te nemen. Naast de huisarts kun je voor psychische klachten ook contact opnemen met een maatschappelijk werker. Een maatschappelijk werker is vaak werkzaam in een wijkcentrum, bij de huisarts of in een gezondheidscentrum. Wanneer je eenmaal een afspraak hebt gemaakt met de huisarts zal hij/zij kijken wat voor klachten je ervaart, en op welke psychische aandoening dit kan duiden. Wanneer je lichte psychische klachten ervaar kan de huisarts dit vaak in samenwerking met de praktijkondersteuner GGZ samen behandelen. Een praktijkondersteuner kan jou helpen om klachten beter te begrijpen en kan jou handvatten bieden hoe je hiermee om kunt gaan. Uit gesprekken met de huisarts kan ook naar voren komen dat een behandeling bij een GGZ instelling beter is voor jou, de huisarts kan jou dan doorverwijzen.