Search
Close this search box.

Zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen vergroten

Ben jij steeds op zoek naar goedkeuring van anderen? Ga je nieuwe uitdagingen regelmatig uit de weg? Of wint dat stemmetje van “je kan dat toch niet” het vaak in jouw hoofd? Dan kan het zo zijn dat jij graag je zelfvertrouwen wil vergroten. Maar zelfvertrouwen: wat is dat nou eigenlijk? Hoe komt het nou dat jij momenteel een laag zelfvertrouwen hebt, en nog belangrijker, wat zijn stappen die je kunt ondernemen om hieraan te werken? Zoals je al merkt, zelfvertrouwen is een onderwerp dat al gelijk een heleboel vragen wekt.

Laten we voorop stellen: Het is heel normaal om af en toe onzeker te zijn. Maar wanneer jij structureel weinig zelfvertrouwen ervaart in verschillende situatie kan dit een risicofactor zijn voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan depressie, eetstoornissen, zelfmoord(pogingen), problemen in relaties en op het werk en angststoornissen.

In dit artikel nemen we je daarom graag mee in de verschillende facetten van zelfvertrouwen en wat je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten. Ik hoop dat dit jou meer inzicht biedt in jouw eigen denkpatronen zodat je bewuster hiervan wordt en hier zelf mee aan de slag kunt!

In dit artikel

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is een term die we vaak voorbij horen komen in verschillende situaties. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen is de houding die je hebt ten opzichte van je eigen vaardigheden en capaciteiten. Het betekent dat je jezelf accepteert en vertrouwt, maar ook het gevoel hebt controle te hebben over je eigen leven. Je bent je bewust van je sterke punten, maar ook van je zwakke punten. Zelfvertrouwen wilt namelijk niet zeggen dat je denk alles te kunnen, maar dat je jezelf realistische verwachtingen en doelen kunt stellen en om kan gaan met kritiek.

Weinig zelfvertrouwen kan er daarom toe leiden dat je veel twijfelt aan jezelf, passief en onderdanig bent of moeite hebt om anderen te vertrouwen. Echter is het begrip zelfvertrouwen niet zo zwart-wit maar zien wij het liever als een dynamisch begrip. Je kunt bijvoorbeeld heel veel zelfvertrouwen hebben op het gebied van je werk of school prestaties, maar juist in relaties met andere heel weinig zelfvertrouwen hebben. Ga bijvoorbeeld eens bij jezelf na:

  1. In welke situaties heb ik wel vertrouwen in mijzelf?
  2. En in welke situatie zou je je zelfvertrouwen willen vergroten?
  3. Hoe komt het dat je in die situatie minder zelfvertrouwen ervaart?

Als je hier bewust over na gaat denken is de kans groot dat je voor jezelf enkele of meerdere situaties kan noemen waarin jij zeker van jezelf bent. Dit brengt ons bij een ander belangrijk punt van zelfvertrouwen. Vaak horen we uitspraken als “ik heb weinig zelfvertrouwen” of “ik ben nou eenmaal onzeker over mijzelf”. Uitspraken als deze omschrijven zelfvertrouwen als onderdeel van jouw persoonlijkheid. Iets wat we eigenlijk niet kunnen veranderen, maar is zelfvertrouwen wel onderdeel van je persoonlijkheid? Of is het iets wat je wel kan veranderen? Om dat beter te begrijpen leggen we je eerst uit waar jouw lage zelfvertrouwen vandaag kan komen.

Hoe komt het dat mijn zelfvertrouwen zo laag is?

Je zelfvertrouwen ontwikkel je al in de kindertijd. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op jouw zelfvertrouwen. Denk bijvoorbeeld aan: je temperament, genetische factoren, gezondheid, een (lichamelijke of psychische) beperking en gedachtenpatronen maar ook de omgeving waarin je opgroeit. Daarnaast is het ook aangetoond dat racisme en discriminatie negatieve effecten hebben op het gevoel je zelfvertrouwen.

Tal van factoren dus die invloed kunnen hebben waardoor het vaak niet zo gemakkelijk is te herleiden waar jouw lage zelfvertrouwen vandaan komt. Het kan voorkomen uit verschillende ervaringen die je tijdens je leven hebt opgedaan. Misschien ben je wel opgegroeid in een omgeving waarin je weinig ondersteuning ervaarde van je ouders, of waren ze juist heel controlerend waardoor je je eigen mening niet mocht uiten. Wil jij graag weten waar jouw lage zelfvertrouwen vandaan komt? Dan zou je bijvoorbeeld eens in gesprek kunnen gaan met een coach. Echter zijn er ook verschillende dingen die je kunt doen om je zelfvertrouwen te vergroten zonder het inschakelen van een coach!

We vroegen je eerder al om eens na te denken over een situatie waarin je wel zelfvertrouwen ervaart, maar ook een situatie waar je weinig zelfvertrouwen ervaart. Wat je misschien wel was opgevallen dat die vragen gaan over situaties. En dus niet over waarom jij wel of geen zelfvertrouwen hebt. Het gaat dus niet over jou als persoon, maar om de situatie en nog belangrijker: hoe jij die interpreteert.

Invloed van jouw eigen interpretatie op je zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen kun je vergroten wanneer je je bewuster wordt van je eigen denkpatronen en interpretaties. Heb je die situatie nog voor je waarin jij weinig zelfvertrouwen ervaart? Probeer eens eens de volgende vragen te beantwoorden:

  • Wat was de situatie? Wat gebeurde er? (Gebeurtenis)
  • Wat deed je? (Gedrag)
  • Wat voor gevoel kreeg je hierbij? (Gevoel)
  • Wat dacht je? (Gedachte)

Door je bewust te worden van je huidige gedrag, gevoel en gedachtes krijg je de mogelijkheid dit te veranderen. Wat voor ander gedrag zou je kunnen vertonen? En wat voor gevoel zou dit jou geven? Welke gedachtes dien je dan te veranderen? Uiteraard is dit een proces waar tijd en heel veel oefenen overheen gaat. We zouden je hier nog een hele hoop over kunnen vertellen, maar dat komt later! Graag bieden we je ook alvast een aantal tips waar je mee aan de slag kunt.

Hoe vergroot je je zelfvertrouwen?

Er zijn verschillende tips om je zelfvertrouwen te vergroten. Iedereen is verschillend, dus voor de ene zal de ene tip om zelfvertrouwen te vergroten beter werken dan voor de ander. Ga dan ook vooral op zoek naar manieren die voor jou goed voelen en helpen. Werkt een tip niet voor jou, dat kan! Dan gaan we toch gewoon op zoek naar iets dat wel voor jou werkt!

6 tips om je zelfvertrouwen te vergroten

Tip 1: Jij bent jij, de ander is de ander

Stop meteen met jezelf steeds te vergelijken met een ander. Het gras lijkt vaak groener, maar ook die persoon heeft te maken met struggles. Ieder heeft zijn sterke en zwakke kanten, die heb jij maar een ander ook. Je schiet er dus eigenlijk helemaal niks mee op om je steeds te vergelijken en jezelf hierdoor naar beneden te halen.

Tip 2: Helpende gedachten formuleren

De vraag “wat dacht je?” kwam al eerder voorbij. Deze tip sluit hier perfect op aan. Betrap je jezelf op een situatie waarin je denkt “ik kan dit niet”, of “wat moeten mensen wel niet van mij denken als ik dit doe”, probeer dan deze gedachtes eens zo te formuleren naar een realistischer beeld. “Ik heb dit nog nooit gedaan, dus misschien lukt het niet in één keer. De volgende keer gaat het vast al beter”.

Tip 3: Kijk je angsten in de ogen aan

We hebben vaak de neiging dat als we ergens onzeker over zijn, het spannend vinden of weinig vertrouwen erin hebben het uit de weg te gaan. Vaak hebben we al bepaalde negatieve gedachtes hierover. Zie je ergens tegenop? Probeer het dan juist wel te doen, maar doe dit in stappen. Probeer voor jezelf haalbare doelen te stellen zodat je stap voor stap toch je uiteindelijke doel behaalt. Wanneer je namelijk onrealistische doelen stelt, is de kans groot dat het inderdaad niet in één keer lukt. Dit bevestigt dan als het ware je onkunde waardoor je erin gaat geloven dat je het niet kan wat dan weer je zelfvertrouwen beschadigd. Terwijl als je stap voor stap naar je uiteindelijke doel werkt de tussentijdse successen je zelfvertrouwen vergroten!

Tip 4: Zorg voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen kan helpen je zelfvertrouwen te vergroten. Wanneer jij je lekker in je vel voelt straal je dit ook uit. Pak dat avondje vrij een om een heerlijke maskertje te doen, of dat nieuwe outfit te shoppen waar jij je zeker in kan voelen. Je mag er zijn! Laat dat zien aan de wereld. Door goed voor jezelf te zorgen, zet je jezelf even op de eerste plaats. Je zegt eigenlijk tegen jezelf dat ook jij belangrijk bent. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van je zelfvertrouwen, aangezien eigenwaarde hier ook mee samenhangt.

Tip 5: Accepteer complimenten

Ook zien we vaak dat mensen met weinig zelfvertrouwen het lastig vinden om complimenten te accepteren. Ze zijn immers zo gewend zichzelf naar beneden te praten dat ze het lastig vinden om met complimenten om te gaan. Ga eens bij jezelf na, wanneer heb jij voor het laatst een compliment gekregen? Hoe reageerde jij daarop? Bedankte je diegene of wuifde je het compliment weg? En probeer naast het accepteren van complimenten ook eens andere een compliment te geven. Waardering uitspreken kan namelijk hartstikke goed voelen en zorgt ook vaak voor waardering terug wat op zijn beurt weer jouw zelfvertrouwen kan vergroten.

Tip 6: Doe alsof je vol zelfvertrouwen zit

Deze laatst tip klinkt misschien in eerste instantie een beetje raar, want hou je dan niet alleen maar jezelf voor de gek? Maar probeer jezelf eens een keer te profileren als iemand met veel zelfvertrouwen. Trek dat ene outfit weer eens uit de kast, loop rechtop met je borst vooruit en schouders recht. Je zal zien dat als jij overkomt als een persoon vol zelfvertrouwen mensen anders naar je gaan kijken waardoor hun reactie op jouw ook weer ervoor kan zorgen dat jouw zelfvertrouwen wordt vergroot.

Uiteraard zijn deze tips niet voor iedereen weggelegd, iedereen zal zo zijn eigen voorkeuren hebben, dat is prima. Maar ik daag je uit het eens een kans te geven, en bekijk eens stap voor stap wat voor jou wel werkt.

Oefeningen voor zelfvertrouwen vergroten

1. Geef jezelf een compliment

Begin de dag eens met een compliment aan jezelf. Dit zorgt voor een positief begin van de dag. Negatieve gedachtes als ‘deze dag wordt weer niks’, ‘dit gaat mij nooit lukken’, ‘niemand vind mij leuk’ zorgen ervoor dat je hier in gaat geloven en het als de waarheid gaan zien als je dit maar vaak genoeg denkt. Gelukkig kunnen we deze affirmaties ook omdraaien. Als jij elke dag begint met positiviteit zoals: ‘ik ga deze dag rocken!’, ‘ik zie er vandaag top uit’ en ‘ik moet vandaag iets doen waar ik geen zin in heb, maar ik ga het er beste van maken’ ga je hier (net als bij de negatieve gedachten) ook echt in geloven! Deze positieve affirmaties en complimenten zullen ervoor zorgen dat jij niet alleen veel plezieriger het leven doorgaat, maar het zal ook je zelfvertrouwen vergroten.

2: Ga sporten
Deze oefening klinkt misschien in eerste instantie gek. Omdat zelfvertrouwen vaak geassocieerd wordt met iemands zelfbeeld over hoe je eruit ziet. Echter draait het hier niet om sporten om te voldoen aan het zogenaamde ‘ideaalbeeld’, nee verre van. Het gaat erom dat sport en beweging ervoor zorgt dat de stof endorfine vrijkomt. Deze stof zorgt ervoor dat jij lekkerder in je vel zit, je energieker voelt en ook positiever naar jezelf gaat kijken. Vind een sport waar jij je ook goed bij voelt, of dit nou heerlijk wandelen in de natuur is, naar de sportschool gaan of iets in teamverband, dat maakt niet uit. Om jezelf toe te wijden regelmatig te sporten heb je tevens doorzettingsvermogen nodig. Wanneer dit je lukt kan dit je tevens een trots gevoel geven en je zelfvertrouwen vergroten. Stel ook hier realistische doelen en geef jezelf elke keer een compliment als je je sportsessie achter de rug hebt, je zal merken dat dit je een positief gevoel geeft. Dit zal je ook uitstralen!

3: Oefen zelfcompassie.
Oefen jezelf te vergeven voor fouten uit het verleden en ga verder door alle delen van jezelf te accepteren. Sta eens stil bij dingen die jij hebt ervaren als ‘fout’, en vergeef jezelf. Oftewel, ben lief voor jezelf! Iedereen maakt fouten, dat doe jij, en dat doe ik. Soms moeten we die fouten onszelf vergeven en onszelf accepteren zoals we zijn.

Cursus zelfvertrouwen vergroten

Naast het feit dat er verschillende dingen zijn waar je zelf mee aan de slag kunt zijn er tegenwoordig ook diverse cursussen om je zelfvertrouwen te vergroten. Zowel online of op locatie zijn er verschillende aanbieders en coaches die dit aanbieden. Sommige van deze cursussen zijn specifiek gericht op zelfvertrouwen, maar andere zijn bijvoorbeeld meer gericht op assertiviteit, een vaardigheid die invloed kan hebben op jouw mate van zelfvertrouwen. Het voordeel van een cursus is dat je op deze manier ook in contact kan komen met mensen die misschien wel tegen dezelfde dingen aanlopen als jij.

Coach zelfvertrouwen vergroten

Wil je liever één-op-één aan de slag met jezelf en je zelfvertrouwen vergroten? Dan zou je ook eens kunnen kijken om in contact te komen met een coach. Dit kan een coach zijn bij jou in de buurt, of een coach die bijvoorbeeld ook online sessies aanbiedt. Een coach kun je vaak zien als een gesprekspartner om mee te sparren. Je hebt nu verschillende tips gekregen, en ben je misschien al wel bewuster van bepaalde gedachtes die je hebt. Maar soms valt het nog niet mee deze negatieve gedachten die jouw zelfvertrouwen verminderen dan om te zetten in positieve gedachten die jouw zelfvertrouwen vergroten. Een coach kan jou hierin nog meer handvatten bieden.

Waar je uiteindelijk ook voor kiest, er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat jij je lekkerder in je vel voelt, en natuurlijk zekerder van jezelf. Je zal merken hoeveel extra energie dit jou kan opleveren!

Gerelateerde Artikelen