Search
Close this search box.

Hoe kun je iemand steun bieden?

Ken je iemand die een psychische uitdaging ervaart en wil je deze persoon graag hierin steunen? Dan zijn er verschillende zaken die hierbij belangrijk zijn. Hou er ook rekening mee dat het regelen van hulp voor iemand met psychische klachten ook veel van jou kan vragen. Let daarom ook goed op jezelf. In dit artikel geven we je daarom wat tips hoe je iemand kan steunen, maar ook welke stappen jezelf kan nemen wanneer het voor jezelf wat te veel wordt.

Hoe kan ik iemand steunen met psychische klachten?

Luisteren: Het belangrijkste is ten eerste goed kunnen luisteren, geef iemand de kans echt zijn ervaringen met je te delen. Een luisterend oor kan voor iemand al steun bieden. Ga dan ook niet in discussie, maar probeer diegene te begrijpen.

Oordeel niet: Bekritiseer of bagatelliseer hoe ze zich voelen niet. Het is oké dat je niet altijd kunt begrijpen wat iemand doormaakt. Heb daarom een open en niet-oordelende houding. Ze mogen voelen wat ze voelen, ook al is dat voor jou moeilijk te begrijpen.

Vermijd ‘Waarom’?: We zijn vaak geneigd vragen te stellen aan iemand hoe ze zich voelen. Het stellen van open vragen is goed, maar probeer wanneer je vragen stelt ‘waarom’- vragen te vermijden, en stel in plaats daarvan ‘wat’-vragen. Vragen die beginnen met ‘waarom’ kunnen een veroordelende toon hebben, zelf wanneer je dit helemaal niet zo bedoelt.

Geef informatie, geen diagnose: Het kan zijn dat je in gesprek met iemand bent en vermoed dat ze een ziekte of aandoening hebben. Het is dan belangrijk dat je dit niet uitspreekt naar die persoon, maar je iemand juist begeleid naar een professional die de juiste hulp kan bieden en indien nodig een diagnose kan en mag stellen. Ga dus geen diagnose schetsen maar biedt diegene informatie aan over manieren waarop ze hulp kunnen vragen.

Handel als brug: Door iemand te verbinden met de geestelijke gezondheidszorg fungeer je dus eigenlijk als een soort brug. Hulpbronnen zijn onder andere familie, schoolbegeleiding, professionals in de geestelijke gezondheidszorg en organisaties zoals hulplijnen. Het kan zijn dat iemand niet wilt dat je je met hen bemoeit, je kunt dan ook als brug fungeren naar een andere naaste waarvan wel hulp wordt geaccepteerd.

Ben een vriend: Iemand ondersteunen betekent niet dat je iemand kan ‘repareren’. Geestelijke gezondheidszorg is ingewikkeld waardoor professionele hulp vaak gewenst is. Wees vooral een vriend/steun voor iemand, biedt een luisterend oor, help diegene met het zoeken van de juiste hulp en moedig diegene aan.

Zorg goed voor jezelf

Als iemand in je omgeving, of dat nou je partner is, familie of een vriend(in), psychische problemen heeft wil je er graag voor diegene zijn. Dit kan voor jezelf zwaar zijn, het is daarom belangrijk ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Geef dan ook op tijd je grenzen aan en durf ‘nee’ te zeggen en zorg op tijd voor de nodige ontspanning. Daarnaast kan het ook helpen om er met iemand anders over te praten, je hart luchten kan af en toe helpen. Je hart luchten kun je bij een naaste doen, maar je kan bijvoorbeeld ook een afspraak maken met je huisarts wanneer het even teveel wordt.Tegenwoordig zijn er ook organisaties waarbij je terecht kunt voor hulp, advies en steun (van lotgenoten). Een aantal van deze organisaties voor familie en naasten van mensen met psychische problemen zijn:
  • MIND Naasten Centraal: Naasten Centraal ondersteunt familie en naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
  • Vereniging Ypsilon: Ypsilon wil perspectief bieden aan familieleden en naastbetrokkenen van mensen met psychosegevoeligheid.
  • De Angst, Dwang en Fobie Stichting (ADF): Een vereniging voor mensen met angsten en fobieën en hun naasten. Voor naasten hebben zijn bijvoorbeeld lotgenotengroepen waar je je ervaringen kunt delen en in contact kan komen met mensen die hetzelfde doormaken als jij.